Te pregătești să plantezi pomi fructiferi? Atunci, este bine să știi că aceasta este o operație meticuloasă. Puieții necesită multă atenție și îngrijire pentru a se prinde, pentru a crește și a da rod sănătos la maturitate. Totuși, chiar dacă ești începător în pomicultură, poți să te ocupi de plantare pomi fructiferi și să obții pomi sănătoși și cu fructe gustoase, dacă te informezi și ții cont de regulile esențiale care țin de plantarea pomilor fructiferi.

Când se plantează pomii fructiferi?
În primul rând, trebuie să știi că pomii fructiferi se plantează întotdeauna în perioada de repaos vegetativ. Începutul acestei perioade este semnalizat de căderea frunzelor și coincide, în general, cu luna octombrie. Pornirea în vegetație este semnalizată de umflarea mugurilor și pornirea creșterilor și are loc în a doua lună de primăvară. Cele două perioade diferă de la o specie la alta. Este esențial să ții cont de condițiile atmosferice și de anotimp pentru a te ocupa de plantarea pomilor fructiferi.

Plantarea pomilor fructiferi toamna
Perioada cea mai potrivită pentru a planta majoritatea pomilor fructiferi este toamna, târziu în septembrie sau octombrie. Condiția este ca temperaturile să nu scadă sub 5 grade Celsius. Pomii fructiferi se plantează toamna deoarece există mai multe beneficii ale acestei perioade de plantare. Plantarea pomilor fructiferi în acest sezon favorizează prinderea rădăcinilor pomilor, care își încep creșterea primăvara sau chiar în zilele mai calde de iarnă, atunci când temperaturile depășesc pragul de îngheț. Pomii plantați toamna sunt hrăniți încă de la începutul primăverii, iar puieții întră în faza de vegetație având tot necesarul de nutrienți care ajută la dezvoltarea puieților.

Plantarea pomilor fructiferi primăvara
Și primăvara este o perioadă potrivită pentru o plantare pomi fructiferi. Dacă optezi pentru această perioadă de plantare, este bine să știi că plantarea se face din luna martie până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de a începe perioada de vegetație. Totuși, este important să ții cont că plantarea de primăvară este mai puțin eficientă pentru numeroase specii de pomi, ceea ce înseamnă că există un risc crescut ca puieții plantați primăvara să nu se prindă și sistemul radicular al plantei să aibă mai mult de suferit.

Cum se plantează pomii fructiferi: ghid pas cu pas
Ai decis ce pomi fructiferi vrei să plantezi și ai cumpărat deja puieții. Acum este momentul să treci la plantarea pomilor fructiferi. Ei bine, înainte de a planta puieții, este important să știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi. Respectându-i, crește semnificativ șansa ca rădăcinile să se prindă și pomii să se dezvolte armonios.

 1. Se alege terenul pentru plantarea pomilor fructiferi
  Solul cel mai potrivit pentru plantarea pomilor fructiferi este unul bogat în substanțe minerale, ușor de udat și de săpat. Cele mai fertile soluri sunt cernoziomurile, bogate în humus, precum și solurile brun-roșcate de pădure.
 2. Se sapă gropile pentru a planta puieții
  Cel mai bine este ca gropile în care vei planta pomii să fie săpate cu câteva luni înainte de plantare. Astfel, locul se sterilizează și scade riscul ca puieții să fie atacați de boli sau dăunători. De asemenea, acest lucru activează microflora din sol și permite pământului să se aerisească.

Dacă ai de gând să plantezi pomii fructiferi toamna, gropile pot fi săpate încă din luna august. În schimb, dacă îi plantezi primăvara, gropile pot fi săpate din iarnă, atunci când solul nu este înghețat și vremea permite acest lucru.

Gropile pentru plantarea pomilor fructiferi trebuie să aibă o adâncime de 60-80 cm și laturi de 1-1,5 m, pentru a favoriza afânarea solului. Astfel, rădăcinile pomilor vor avea suficient spațiu pentru a se prinde și a se dezvolta.

 1. Rădăcinile puieților se fasonează
  Fasonarea rădăcinilor este o operațiune care are rolul de a împrospăta rădăcinile mai groase de 4 milimetri și de a încuraja creșterea. Rădăcinile de schelet, mai groase, sunt responsabile de prinderea pomilor, motiv pentru care acestea trebuie să fie cât mai lungi, cu condiția de a nu fi rănite. Dacă rădăcinile de schelet prezintă răni, fasonarea se face deasupra acestora, scurtând rădăcina rănită. Rădăcinile subțiri se pot scurta până la 1-2 cm, iar cele uscate pot fi tăiate de la bază, pentru a stimula creșterea unor rădăcini noi și sănătoase.
 2. Se realizează mocirlirea rădăcinilor
  Acest pas presupune scufundarea rădăcinilor, în mod repetat, într-un amestec din pământ mărunțit, compost și apă. Amestecul are rolul de a stimula vindecarea rănilor și creșterea noilor rădăcini, în locul celor care au fost fasonate. În plus, mocirlirea rădăcinilor le asigură acestora umiditatea necesară în momentul plantării și ajută la o aderare mai bună a acestora la sol.
 3. Se plantează pomii fructiferi
  Pomii trebuie plantați imediat după mocirlire, pentru a nu permite amestecului să se usuce pe rădăcini. Este important să știi că la plantare nu se poate adăuga îngrășământ pe bază de bălegar, deoarece poate arde rădăcinile.

Plantarea pomilor fructiferi necesită anumiți pași, pe care ți-i vom prezenta în continuare.

 1. Nivelul pomilor la plantare se stabilește astfel încât punctul lor de altoire să se afle cu câțiva centimetru deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta. Pentru a stabili acest nivel, se poate utiliza o șipcă.
 2. Pomii se așază în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.
 3. Rădăcinile nu trebuie suprimate sau îndoite când sunt fixate pe sol. Dacă ele nu încap, înseamnă că groapa trebuie extinsă. Rădăcinile trebuie să stea răsfirate pe sol.
 4. Pomii mai firavi pot fi sprijiniți pe un suport, de care să fie legați cu o sfoară, însă ai grijă ca aceasta să nu sugrume pomul și să nu îi rănească trunchiul.
 5. Pământul din partea superioară a gropii se așază la fund, spre rădăcini, iar acel pământ pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, se așază la suprafață. Tasează ușor pământul, pe măsură ce îl adaugi, pentru a asigura o susținere corectă și o poziție dreaptă a pomului, însă evită să bătătorești pământul. Dacă este prea întărit pământul, acesta sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea lor eficientă cu substanțe minerale.
 6. După plantare, este important să uzi pomul la bază, acolo unde intră în pământ, până când apa pătrunde la rădăcini. Evită ca solul să fie îmbibat cu apă, altfel riști ca rădăcinile să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.
 7. Dacă plantezi pomii fructiferi toamna, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, la o înălțime de 30-40 cm. Acest mușuroi protejează rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și menține o temperatură constantă la nivelul rădăcinilor.
 8. Poți înveli pomii fructiferi cu o plasă de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare.

Distanța de plantare a pomilor fructiferi
Distanța de plantare a pomilor fructiferi depinde de specia aleasă și de portaltoiul folosit. Totuși, distanța dintre rânduri nu trebuie să fie sub 3,5 m, întrucât în caz contrar, lumina va fi obstrucționată, mai ales atunci când pomii vor crește. Sunt soiuri care necesită mai multă lumină naturală, iar plantarea prea apropiată îi determină să nu crească suficient. Există anumite distanțe care trebuie respectate, în funcție de soi. Iată care sunt acestea:

Măr, păr, piersic, vișin, cais, prun: distanța minimă de plantare este de 4 metri între rânduri și 3 metri distanță între pomi. Distanța obligatorie este de 4 metri între rânduri și 4 metri între pomi.
Cireș: distanța minimă este de 5 metri între rânduri și 4 metri între pomi. Distanța recomandată este de 5 metri între rânduri și 5 metri între pomi.
Nuc: distanța optimă este de 5 metri între rânduri și cel puțin 5 metri între pomi.
Concluzie
Deși anumite specii de pomi fructiferi au cerințe speciale în ceea ce privește plantarea lor, există anumite recomandări pe care trebuie să le urmezi la plantarea tuturor pomilor fructiferi. Este esențial să ții cont de pașii necesari la plantare, pentru a te asigura că vei obține pomi sănătoși, cu rod gustos.